espa
GR
EN
GR|EN

April 27, 2020

Νέα Προϊόντα Κονσέρβας

Όσπρια

Τα όσπρια αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών, υδατανθράκων και διαιτητικών μετάλλων. Οι προκαταρκτικές μελέτες σε ανθρώπους περιλαμβάνουν τη δυνατότητα τακτικής κατανάλωσης οσπρίων σε μια φυτική διατροφή για τη μείωση του επιπολασμού ή του κινδύνου ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα μέρος των οσπρίων (περίπου ένα φλιτζάνι ημερησίως) σε μια δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης LDL, αν και υπάρχει ανησυχία για την ποιότητα των υποστηρικτικών δεδομένων. Τα φασόλια είναι ένα από τα μακρύτερα καλλιεργημένα φυτά. Τα φασόλια είναι ένα ηλιοτροπικό φυτό, που σημαίνει ότι τα φύλλα γέρνουν όλη την ημέρα για να αντιμετωπίσουν τον ήλιο. Τη νύχτα, μπαίνουν σε αναδιπλωμένη θέση «ύπνου».

Η κατανάλωση φασολιών προσθέτει σημαντικές ποσότητες ινών και διαλυτών ινών σε μια διατροφή, με ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια να παρέχουν μεταξύ εννέα και δεκατριών γραμμαρίων ινών. Οι διαλυτές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Στην πραγματικότητα, ένα ελληνικό ρητό τους αποκαλεί «το κρέας για τους φτωχούς», λόγω του χαμηλού κόστους και της ποικιλίας των βιταμινών και των υψηλών πρωτεϊνών.


Οι γίγαντες πλακί ή γίγαντες είναι ένα ελληνικό πιάτο. Το όνομα Γίγαντες προέρχεται από την ελληνική λέξη για γίγαντες, εξ ου και γιγαντιαία φασόλια. Οι γίγαντες πλακί είναι ένα χορτοφαγικό πιάτο μεζές που αποτελείται από μεγάλα αποξηραμένα λευκά φασόλια (παραδοσιακά fasolia gigandes, μια ποικιλία από ερυθρό φασόλι δρομέας μαγειρεμένο σε σάλτσα με βάση την ντομάτα. Τα φασόλια πρώτα εμποτίζονται (συχνά μια νύχτα), στη συνέχεια βράζονται μέχρι να μαλακώσουν και στραγγιστούν , και τα υπόλοιπα συστατικά προστίθενται. Τα αρωματικά σοτάρονται για να φτιάξουν ένα σουφρίτο και αναμιγνύονται με τα φασόλια. Στη συνέχεια, τα φασόλια ψήνονται έως ότου το ανώτερο στρώμα του πιάτου ροδίσει. Το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστό.

    

Η φασολάδα ή μερικές φορές φασόλια, είναι μια ελληνική, μεσογειακή και κυπριακή σούπα ξηρών λευκών φασολιών, ελαιόλαδου και λαχανικών, που μερικές φορές ονομάζεται «εθνική τροφή των Ελλήνων». Η φασολάδα παρασκευάζεται με σιγοβράσιμο φασολιών με ντομάτες και άλλα λαχανικά όπως καρότα, κρεμμύδι, μαϊντανό, σέλινο και δάφνη. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται φασόλια Λίμα αντί για λευκά φασόλια. Οι συνταγές ποικίλλουν σημαντικά, συχνά συμπεριλαμβανομένου του κρέατος. Συχνά εμπλουτίζεται με ελαιόλαδο είτε στην κουζίνα είτε στο τραπέζι.


Τα μπιζέλια ή αρακάς είναι αμυλούχα, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο και λουτεΐνη. Λαδερά, είναι μια μορφή μαγειρέματος και σημαίνει με ελαιόλαδο, που αποτελείται από λαχανικά, απλά ή γεμιστά, μαγειρεμένα σε ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και ελαιόλαδο και συνήθως δεν περιέχουν κρέας. Παλαιότερα, ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιήθηκε όταν οι ντομάτες ήταν εκτός εποχής. Μπορούν να μαγειρευτούν στο φούρνο ή να ψηθούν στο φούρνο. Το λαδερό φαγητό μπορεί να σερβιριστεί μόνο του, συνήθως με τυρί φέτα και ψωμί, ή με πατάτες, πλιγούρι ή ζυμαρικά. Μπορούν επίσης να σερβιριστούν ως συνοδευτικό για ψάρι ή κρέας. Συχνά σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου και είναι δημοφιλή το καλοκαίρι. Τρώγονται επίσης συνήθως ως φαγητό νηστείας.

Seafood and Fish


Το καλαμάρι τρώγεται σε πολλές κουζίνες. Η θρεπτική αξία του καλαμαριού συγκρίνεται ευνοϊκά με άλλα ψάρια, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φωσφόρο με ίχνη ασβεστίου, θειαμίνης και ριβοφλαβίνης.






Ο κονσερβοποιημένος τόνος παράχθηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία το 1903 και γρήγορα έγινε δημοφιλής. Ο τόνος είναι κονσερβοποιημένος σε βρώσιμα έλαια, σε άλμη, σε νερό και σε διάφορες σάλτσες. Είναι μια πλούσια πηγή φωσφόρου και βιταμίνης D και μια μέτρια πηγή σιδήρου. Ο όρος «τόνος» προέρχεται τελικά από τον Thunnus, τη μορφή της Μέσης Λατινικής της Αρχαίας Ελληνικής: (θύνος), φωτισμένος. 'tunny-fish' - το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το (θύνω), "βιασύνη, βέλος κατά μήκος".



Το χταπόδι συνήθως παρασκευάζεται στην ελληνική κουζίνα με κλασικά ελληνικά μπαχαρικά και καρυκεύματα, συχνά με ελαιόλαδο, σκελίδες σκόρδου, ρίγανη, πιπέρι και χυμό λεμονιού. Συνολικά, το χταπόδι θεωρείται υπέροχο μεζέ, ειδικά παράλληλα με το ούζο. Είναι πηγή βιταμίνης Β3, Β12, καλίου, φωσφόρου και σεληνίου.





Το σκουμπρί είναι ένα σημαντικό ψάρι τροφίμων που καταναλώνεται παγκοσμίως. Ως λιπαρό ψάρι, είναι μια πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η συντήρηση σκουμπριού δεν είναι απλή. Πριν από την ανάπτυξη κονσερβοποίησης του 19ου αιώνα και η ευρεία διαθεσιμότητα ψύξης, αλάτι και καπνίσματος ήταν οι κύριες διαθέσιμες μέθοδοι συντήρησης. Ιστορικά στην Αγγλία, αυτό το ψάρι δεν διατηρήθηκε, αλλά καταναλώθηκε μόνο στη φρέσκια μορφή του. Στη Γαλλία, το σκουμπρί παραδοσιακά τουρσί με μεγάλες ποσότητες αλατιού, γεγονός που του επέτρεπε να πωλείται ευρέως σε όλη τη χώρα.




Η ρέγγα είναι ένα ψάρι γνωστό για την εξαιρετικά πλούσια πηγή βιταμίνης Β12. Έχει επίσης πλούσια περιεκτικότητα σε νιασίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη D και φώσφορο. Η ακατέργαστη ρέγγα περιέχει μέτριες ποσότητες άλλων βιταμινών Β και ψευδαργύρου και είναι μια εξαιρετική πηγή τροφής ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.





Μουσακάς


Η πιο διάσημη έκδοση του πιάτου εμφανίστηκε σήμερα τη δεκαετία του 1920 με την έκδοση του γαστρονομικού βιβλίου του Νικολάου Τσελεμέντη στην Ελλάδα. Πολλές εκδόσεις έχουν ένα ανώτερο στρώμα από σάλτσα με βάση το γάλα που έχει πυκνωθεί με αυγό (κρέμα) ή αλεύρι (σάλτσα μπεσαμέλ). Στην Ελλάδα, το πιάτο είναι σε στρώσεις και συνήθως σερβίρεται ζεστό. Οι περισσότερες εκδόσεις βασίζονται κυρίως στη σοταρισμένη μελιτζάνα (μελιτζάνα) και την ντομάτα, συνήθως με κιμά, κυρίως αρνί.


Ωστόσο, η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει στρώματα κρέατος και μελιτζάνας με σάλτσα Béchamel ("λευκή") και ψημένη. Φαίνεται πιθανό ότι η ελληνική μουσακά έχει αραβική προέλευση και σχετίζεται με το λεβαντίν musakhkhan, με τη λέξη μουσακά που προέρχεται από αυτήν την αραβική λέξη.

Ο μουσακάς σερβίρεται συνήθως χλιαρός, όχι ζεστός. Εάν κοπεί ζεστός από το φούρνο, τα κομμάτια μουσακά τείνουν να διαλύονται και κατά συνέπεια το πιάτο χρειάζεται λίγο χρόνο ανάπαυσης για να σφίξει πριν το σερβίρετε. Η θέρμανση, ωστόσο, δεν παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα.


Κεφτέδες


Στην ελληνική, κυπριακή και βαλκανική κουζίνα, οι κεφτέδες μπορεί να αποτελούνται από χοιρινό, βοδινό, αρνί ή μείγμα των τριών. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχουν επίσης χορτοφαγικές εκδόσεις γνωστές ως χορτοκεφτέδες, που τρώγονται συχνά κατά τη διάρκεια νηστείας όπως η Σαρακοστή. Στην Ελλάδα και την Κύπρο τα κεφτεδάκια συνήθως μαγειρεύονται με τηγανητό και φαγητό με τζατζίκι ή γιαούρτι. Το όνομα δίνεται επίσης σε τηγανητούς χορτοφαγικούς λουκουμάδες, όπως κολοκυθο-κεφτέδες (κολοκυθάκια), χόρτο-κεφτέδες.


Ντολμάδες


Ο ντολμάς αποτελεί μέρος της κουζίνας της Μέσης Ανατολής για αιώνες. Αν και η ίδια η λέξη dolma έχει τις ρίζες της στην κουζίνα του Ottoman Topkapı Palace, τα γεμιστά λαχανικά πιστοποιούνται σε προ-οθωμανικά αραβικά βιβλία μαγειρικής που περιλαμβάνουν συνταγές όπως μελιτζάνες γεμιστές με κρέας. Ομοίως, στην Αρχαία Ελλάδα, το φύλλο σύκου γεμιστό με γλυκό τυρί ονομάστηκε θρίον. Η προέλευση των γεμισμένων φύλλων αμπέλου είναι άγνωστη. Είναι γνωστές ως dolme στο Ιράν, dolmades στην Ελλάδα, tolma στην Αρμενία και yerba στη Συρία.


Μοιραστείτε το!

Select Location