espa
GR
EN
GR|EN

June 02, 2023

Πως να κάνετε τον τέλειο ελληνικό καφέ

Το εξαιρετικό του άρωμα και γεύση γίνοντα ακόμη πιο τέλεια!

Λίγο-πολύ, όλοι ξέρουμε να φτιάχνουμε ελληνικό καφέ. Ξέρουμε όμως όλα του τα μυστικά; Ο ίδιος καφές λέγεται και τούρκικος ή και αραβικός. Η ιστορία του ξεκίνησε πιθανότατα είτε από την Υεμένη είτε από τους βεδουίνους της μέσης Ανατολής. Εκεί τον έψηναν στην καυτή άμμο με την οποία σκέπαζαν τα κάρβουνα  για να τα κρατήσει αναμένα και τον έπιναν αφιλτράριστο, όπως κάνουμε κι εμείς σήμερα. Η μόνη ίσως διαφορά του ελληνικού από τον τούρκικο είναι πως συνήθως ο εληνικός φουσκώνει μία φορά και σερβίρεται αμέσως ενώ τον τούρκικο μπορεί να τον αφήσουν να φουσκώσει δεύτερη και τρίτη φορά προτού τον σερβίρουν. Το παραδοσιακό μπρίκι είναι κατασκευασμένο από χαλκό και έχει σχήμα κωνικό. Το σχήμα αυτό επιτρέπει την ομοιόμορφη θέρμανση του καφέ και τον καλύτερο σχηματισμό του αφρού στο πάνω μέρος. Ο αφρός αυτός ονομάζεται καϊμάκι. Αν χρησιμοποιήσετε πολύ μεγάλο μπρίκι ή μπρίκι με πολύ ανοιχτό στόμιο τότε το καϊμάκι του καφέ μπορεί να είναι αδύναμο.

Η χόβολη είναι μία κατασκευή με μία θερμαινόμενη μεταλλική πλάκα πάνω στην οποία τοποθετούμε άμμο. Η άμμος έχει την ιδιότητα να ζεσταίνει ομοιόμορφα τα τοιχώματα από το μπρίκι και ψήνει καλύτερα τον καφέ. Στο σπίτι μας είναι πολύ δύσκολο να έχουμε χόβολη, αλλά αν έχουμε γκαζάκι τότε θα το ανάψουμε σε χαμηλή ένταση.

Ο τέλειος ελληνικός καφές βήμα βήμα:

  1. Κρύο νερό βρύσης
  2. Προσθέστε τον καφέ και τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι ο καφές να διαλυθεί.
  3. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά. 
  4. Ανακατέψτε και αφήστε να φουσκώσει. 
  5. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει αποσύρετε το μπρίκι από τη φωτιά και σερβίρετε σε μικρό φλυτζανάκι συνοδεία κρύου νερού και παραδοσιακού λουκουμιού, ή όποιο παραδοσιακό γλυκό προτιμάτε.
Μοιραστείτε το!

Select Location