espa
GR
EN
GR|EN

February 16, 2022

Πορτοκάλι, τα οφέλη και η ιστορία του

Γνωρίζετε όλα τα οφέλη του πορτοκαλιού;

Το πεντανόστιμο αυτό φρούτο προέρχεται από μια περιοχή που περιελάμβανε τη Νότια Κίνα, τη Βορειοανατολική Ινδία και τη Μιανμάρ, και η παλαιότερη αναφορά του γλυκού πορτοκαλιού έγινε στην κινεζική λογοτεχνία το 314 π.Χ. Από το 1987, οι πορτοκαλιές βρέθηκαν να είναι το πιο καλλιεργημένο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο. Οι πορτοκαλιές καλλιεργούνται ευρέως σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα για τον γλυκό τους καρπό. Ο καρπός της πορτοκαλιάς μπορεί να καταναλωθεί φρέσκος ή επεξεργασμένος για τον χυμό ή την αρωματική φλούδα του. Από το 2012, τα γλυκά πορτοκάλια αντιπροσώπευαν περίπου το 70% της παραγωγής εσπεριδοειδών.

Το γλυκό πορτοκάλι δεν είναι άγριο φρούτο, καθώς προέκυψε κατά την εξημέρωση από τη διασταύρωση ενός μη καθαρού πορτοκαλιού μανταρινιού και ενός υβριδικού πόμελου που είχε ένα σημαντικό συστατικό μανταρινιού.

Οφέλη:

  1. Ως εξαιρετική πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, τα πορτοκάλια μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που προκαλούν καρκίνο. Αν και η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη και πολύ ευεργετική, η ποσότητα που θα χρειαζόταν ένα άτομο για το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα στον καρκίνο είναι μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσε ρεαλιστικά να καταναλώσει.
  2. Τα πορτοκάλια δεν περιέχουν νάτριο, κάτι που βοηθάει το άτομο να διατηρείται κάτω από το ημερήσιό του όριο. Από την άλλη πλευρά, ένα φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού μπορεί να ενισχύσει την ημερήσια πρόσληψη καλίου κατά 14%. Η διατήρηση χαμηλής πρόσληψης νατρίου είναι απαραίτητη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, η αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για τη μείωση του κινδύνου υπέρτασης ενός ατόμου, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση και το άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων.
  3. Τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και καλίου, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς. Ένα φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού μπορεί να παρέχει το 14% της αξιόπιστης πηγής των ημερήσιων αναγκών ενός ατόμου σε κάλιο. Ένα μεσαίο πορτοκάλι που ζυγίζει 131 γραμμάρια (g) συνεισφέρει 3,14 g Αξιόπιστη πηγή φυτικών ινών, που είναι σχεδόν το 10% της ημερήσιας απαίτησης σε ίνες ενός ενήλικα. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να βελτιώσουν ορισμένους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του διαβήτη.
  4. Η κατανάλωση αρκετής βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να διατηρήσει την υγεία του δέρματος και την εμφάνιση. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο υποστηρίζει το δέρμα, προάγει την επούλωση των πληγών και βελτιώνει τη δύναμη του δέρματος.
  5. Τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης χολίνη και ζεαξανθίνη. Η χολίνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό στα πορτοκάλια που βοηθά στον ύπνο, την κίνηση των μυών, τη μάθηση και τη μνήμη. Η χολίνη βοηθά επίσης στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, βοηθά στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φρούτο της εποχής; Πες μας!

Μοιραστείτε το!

Select Location