espa
GR
EN
GR|EN

August 11, 2020

Μανώλης Χιώτης

Ο θρύλος του ρεμπέτικου σε λίγα λόγια.

Ο Μανώλης Χιώτης (21 Μαρτίου 1921, Θεσσαλονίκη - 20 Μαρτίου 1970, Αθήνα) ήταν Έλληνας ρεμπέτικος και λαϊκός συνθέτης, τραγουδιστής και παίκτης μπουζουκιού. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σολίστ μπουζουκιού όλων των εποχών. Διαμόρφωσε το μπουζούκι τεσσάρων χορδών (τετράχορδο) και εισήγαγε ένα συντονισμό που μοιάζει με κιθάρα, ο οποίος βρήκε ότι ταιριάζει καλύτερα στο είδος του βιρτουόζου που έπαιζε.

Ο Χιώτης είχε άλλες επιτυχίες. Το καλοκαίρι του 1961, έπαιξε για τον Αριστοτέλη Ωνάση και τη Μαρία Κάλλας, τον Πρίγκιπα Ρέινιερ Γ 'του Μονακό και τη Γκρέις Κέλι. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιβερόπουλος, βιογράφος του Ωνάση, γράφει στο βιβλίο του ότι όταν τα δύο ζευγάρια συμμετείχαν σε μια από τις παραστάσεις του Χιώτη στην Αθήνα, ζήτησαν να τον συναντήσουν αυτοπροσώπως για να τον συγχαρούν.

Η Κάλλας είπε στον Χιώτη ότι μετέφραζε τους στίχους των τραγουδιών του στην Πριγκίπισσα Γκρέις όλη τη νύχτα και η Αμερικανίδα ηθοποιός τους αγάπησε γιατί «είναι ερωτευμένη γυναίκα». Εκείνη τη στιγμή, η Κέλυ ρώτησε τον Χιώτη ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός μπουζουκιού και μιας ηλεκτρικής κιθάρας. Η απάντηση του Χιώτη ήταν μάλλον απροσδόκητη..

"Κυρία Κάλλας, εξηγήστε στην Πριγκίπισσα Γκρέις ότι οι χορδές μιας ηλεκτρικής κιθάρας δονούνται λόγω ηλεκτρισμού, ενώ οι χορδές ενός μπουζουκιού δονούνται απ'την καρδιάς. "

Τη δεκαετία του 1960, ο Μανώλης Χιώτης συμπεριλήφθηκε μόνιμα σε μια ειδική ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών της τελετουργικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προτεινόμενη ψυχαγωγία των υψηλών επισκεπτών της χώρας. Ο Μανώλης Χιώτης είχε τραγουδήσει μπροστά σε πολλούς ηγέτες και άλλους αρχηγούς κρατών, ενώ είχε ακόμη προσκληθεί να παίξει στον Λευκό Οίκο για τα γενέθλια του Προέδρου Λίντον Τζόνσον.


Ο Μανώλης Χιώτης ήταν μια προσωπικότητα που άλλαξε την ιστορία και την εξέλιξη της μουσικής στην Ελλάδα. Η καινοτομία του τετράχορδου μπουζουκιού, το οποίο είτε εφάρμοσε πρώτα είτε επέβαλε, μπορεί να προκάλεσε την απειλή των παραδοσιακών τρίχορδων, έτσι το μπουζούκι έγινε αποδεκτό σε όλη την Ελλάδα, εφόσον έως τότε ήταν απαγορευμένο και χαρακτηρίζονταν ως "πολύ δημοφιλές" ", αλλά επίσης γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο.

Λέγεται ότι ο γνωστός κιθαρίστας Jimi Hendrix ανέφερε σε ρεσιτάλ, στο Σικάγο, "Ο Μανώλης Χιώτης είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο".

Τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του ήταν και τα πιο δραματικά. Χωρίζει με τη Λίντα (που του κόστισε πολύ), κάνει αποτυχημένες συνεργασίες και ο καρκίνος αρχίζει να τον καταβροχθίζει. Στις 21 Μαρτίου 1970, την ημέρα των 50ων γενεθλίων του, ο Μανώλης Χιώτης αφήνει την τελευταία του ανάσα. Στην κηδεία του Χιώτη ο Γιάννης Καραμπεσίνης παίζει με το μπουζούκι του Χιώτη τα «Ηλιοβασιλέματα» και το δακρυσμένο πλήθος τραγουδά...




Παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στην ελληνική ιστορία και τολμούμε να το πούμε και παγκοσμίως.

Μοιραστείτε το!

Select Location