espa
GR
EN
GR|EN

July 28, 2020

Καφές και Ιστορία

Ο καφές είναι ένα ποτό που παρασκευάζεται από ψημένους κόκκους καφέ, τους σπόρους μούρων από ορισμένα είδη καφέ. Όταν τα μούρα καφέ μετατρέπονται από πράσινο σε έντονο κόκκινο χρώμα - δείχνοντας ωριμότητα - συλλέγονται, επεξεργάζονται και στεγνώνουν.


Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο και μπορεί να παρασκευαστεί και να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους (π.χ. εσπρέσο, γαλλικός, caffè latte). Συνήθως σερβίρεται ζεστός, αν και ο παγωμένος καφές είναι πολύ κοινός.

Κλινική έρευνα δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ είναι καλοήθης ή ελαφρώς ωφέλιμη ως διεγερτικό σε υγιείς ενήλικες, με συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με το εάν η μακροχρόνια κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, αν και μερικές από τις μακροχρόνιες μελέτες έχουν αμφισβητήσιμη αξιοπιστία.

Τα πρώτα αξιόπιστα στοιχεία για την κατανάλωση καφέ ως το σύγχρονο ποτό εμφανίζεται στη σύγχρονη Υεμένη στη νότια Αραβία στα μέσα του 15ου αιώνα σε ιερά σούφι όπου οι σπόροι καφέ ψήθηκαν για πρώτη φορά και παρασκευάστηκαν με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο που προετοιμάζεται τώρα. Τα φυτά καφέ καλλιεργούνται τώρα σε περισσότερες από 70 χώρες, κυρίως στις ισημερινές περιοχές της Αμερικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας, της ινδικής ηπείρου και της Αφρικής. Από το 2018, η Βραζιλία ήταν ο κορυφαίος παραγωγός κόκκων καφέ, παράγοντας το 35% του παγκόσμιου συνόλου.

Μέχρι τον 16ο αιώνα, ο καφές είχε φτάσει στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή, την Περσία, την Τουρκία και τη βόρεια Αφρική. Οι πρώτοι σπόροι καφέ μεταφέρθηκαν λαθραία από τη Μέση Ανατολή από τον Sufi Baba Budan από την Υεμένη στην ινδική ήπειρο το 1670. Πριν από τότε, όλοι οι εξαγόμενοι καφέδες έβραζαν ή αποστειρώνονταν με άλλο τρόπο. Τα πορτραίτα του Μπάμπα Μπούνταν τον απεικονίζουν ως λαθρεμπόριο επτά σπόρων καφέ, που τους έχει δεμένους στο στήθος. Τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν από αυτούς τους λαθραίους σπόρους φυτεύτηκαν στο Mysore. Ο καφές είχε εξαπλωθεί στην Ιταλία μέχρι το 1600 και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη, Ινδονησία και Αμερική.

Ο φραπές είναι ένα ελληνικό παγωμένο ποτό καφέ φτιαγμένο από στιγμιαίο καφέ (γενικά, Nescafé αποξηραμένο με ψεκασμό), νερό, ζάχαρη και γάλα. Η λέξη γράφεται συχνά frappe. Ο φραπές εφευρέθηκε μέσω πειραματισμού από τον Δημήτρη Βακόντιο, εκπρόσωπο της Nescafe, το 1957 στη Θεσσαλονίκη. Ο φραπές είναι από τις πιο δημοφιλείς μορφές καφέ στην Ελλάδα και την Κύπρο και έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της μεταπολεμικής υπαίθριας ελληνικής καλλιέργειας καφέ.

Μοιραστείτε το!

Select Location