espa
GR
EN
GR|EN

August 03, 2020

Η Μπύρα Τότε και Τώρα

Ξέρατε όμως πότε ήρθε αυτό το ποτό στη ζωή μας;

Η μπύρα είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διαδεδομένα αλκοολούχα ποτά στον κόσμο και το τρίτο πιο δημοφιλές ποτό συνολικά μετά από το νερό και το τσάι. Η μπύρα παρασκευάζεται από κόκκους δημητριακών πιο συχνά από βύνη κριθαριού, αν και χρησιμοποιείται σιτάρι, αραβόσιτος (καλαμπόκι) και ρύζι. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρασκευής, η ζύμωση των σακχάρων αμύλου στο "μούρο" παράγει αιθανόλη και ανθρακικό άλας στην μπύρα που προκύπτει.

Οι πρώτες αρχαιολογικές ενδείξεις ζύμωσης αποτελούνται από κατάλοιπα μπύρας 13.000 ετών με τη συνοχή του gruel, που χρησιμοποιήθηκε από τους ημι-νομαδικούς Νατουφίους για τελετουργική γιορτή, στο σπήλαιο Raqefet στα βουνά Carmel κοντά στη Χάιφα του Ισραήλ. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μπύρα παρήχθη στο Göbekli Tepe κατά τη διάρκεια της προ-κεραμικής νεολιθικής περιόδου (περίπου 8500 π.Χ. έως 5500 π.Χ.).

Οι πρώτες σαφείς χημικές ενδείξεις της μπύρας που παράγεται από το κριθάρι χρονολογούνται περίπου στο 3500-3100 π.Χ., από την τοποθεσία του Godin Tepe στα βουνά Zagros του δυτικού Ιράν. Είναι πιθανό, αλλά όχι αποδεδειγμένο, ότι χρονολογείται ακόμη περισσότερο - περίπου 10.000 π.Χ., όταν τα δημητριακά καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά. Η μπύρα καταγράφεται στη γραπτή ιστορία του αρχαίου Ιράκ και της αρχαίας Αιγύπτου, και οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι η μπύρα ήταν καθοριστική για το σχηματισμό πολιτισμών.

Ο Ξενοφών σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, η μπύρα παράγονταν στην Αρμενία. Η μπύρα διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη από γερμανικές και κελτικές φυλές ήδη από το 3000 π.Χ. και παρασκευάστηκε κυρίως σε εγχώρια κλίμακα.

Οι μπύρες ποικίλλουν ως προς το θρεπτικό τους περιεχόμενο. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπύρας, συμπεριλαμβανομένης της μαγιάς, παρέχουν μια πλούσια πηγή θρεπτικών ουσιών. Ως εκ τούτου, η μπύρα μπορεί να περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο, φώσφορο, βιοτίνη, χρώμιο και βιταμίνες Β. Η μπύρα μερικές φορές αναφέρεται ως "υγρό ψωμί", αν και η μπύρα δεν είναι από μόνη της ένα γεύμα.

Ακολουθούν ορισμένα γεγονότα σχετικά με τα οφέλη της μπύρας:

  • Η μπύρα είναι πιο θρεπτική από άλλα αλκοολούχα ποτά.
  • Η μπύρα βοηθά στην πρόληψη της πέτρας των νεφρών.
  • Η μπύρα μειώνει την κακή χοληστερόλη.
  • Η μπύρα βοηθά στη μείωση του στρες.

Παρόλο που ορισμένα αλκοολούχα ποτά έχουν οφέλη, όλοι πρέπει να πίνουμε με υπευθυνότητα.

Μην ξεχάσετε να δείτε τη συλλογή μας από ελληνικές μπύρες.

Μοιραστείτε το!

Select Location