espa
GR
EN
GR|EN

November 17, 2021

Χριστούγεννα στην Ελλάδα

Έτσι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα! Μάθετε μερικά ενδιάφεροντα γεγονότα!

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου και είναι μια εποχή που οι οικογένειες συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν. Η Ελλάδα έχει τη δική της εκδοχή του Άγιου Βασίλη, ο οποίος έρχεται στο σπίτι τους την παραμονή των Χριστουγέννων για να παραδώσει μερικά μικρά δώρα στα παιδιά.

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται για δεκατέσσερις ημέρες στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την παραμονή των Χριστουγέννων και τελειώνουν στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων (Θεοφανία) που είναι γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά από τις κοινές γιορτές. Αν και εμείς οι Έλληνες έχουμε τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές στον κόσμο. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και πολλά άλλα γλυκίσματα. Κάθε σπίτι μυρίζει σαν μέλι, βούτυρο, αμύγδαλα και είναι γεμάτο ζεστασιά, ευτυχία και αγάπη. Τα μελομακάρονα (μπισκότα μελιού) και οι κουραμπιέδες (μπισκότα βουτύρου με ζάχαρη) είναι τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά στην Ελλάδα.

Οι διακοσμήσεις είναι επίσης παραδοσιακές (φυσικά και διακοσμούμε δέντρα), αλλά η επίσημη διακόσμηση είναι το καράβι. Η ιστορία, ως ναυτικό έθνος, η Ελλάδα έχει μια μακρά ναυτική κληρονομιά και το φωτισμένο σκάφος συμβολίζει την αγάπη και τον σεβασμό για τη θάλασσα, καθώς και την πρόβλεψη της επανένωσης με ναυτικούς συγγενείς και καλωσορίσματος αγαπημένων. Το 1833, ο Βαυαρός πρίγκιπας Ότο, ο οποίος τότε κυβερνούσε τη χώρα (1832 – 1862), διακόσμησε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο παλάτι του στο Ναύπλιο. Ήταν τότε, πιο συχνό σε σπίτια ανώτερης κατηγορίας. Με την πάροδο του χρόνου τα δέντρα ήταν διακοσμημένα σε κάθε σπίτι. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που δεν έχει, ούτε ένα μικρό καραβάκι, στο σπίτι του τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Ο Άγιος Βασίλης είναι λίγο διαφορετικός και στην ελληνική παράδοση. Στην Ελλάδα, το αμερικάνικο όνομα «Santa Claus» δεν υπάρχει, και τα παιδιά πάντα περιμένουν τον αγαπημένο τους Άγιο Βασίλη (Άγιος Βασίλειος) να τους φέρει δώρα την Πρωτοχρονιά. Ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζει τον Άγιο Βασίλη ως μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του πραγματικού Αγίου Νικολάου, του αφοσιωμένου Έλληνα επισκόπου που έζησε τον τέταρτο αιώνα στην πόλη των Μύρων της Λυκίας στη Μικρά Ασία. Οι σύγχρονες δημοφιλείς παραδόσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έχουν συσχετίσει τη φιγούρα του Santa με έναν ευχάριστο, παχουλό γέρο με μια λευκή χιονισμένη γενειάδα και μια φωτεινή κόκκινη, γούνα. Ο Άγιος Βασίλειος, του οποίου η γιορτή είναι την 1η Ιανουαρίου, ήταν πάντα στην ανάμνηση των Ελλήνων ως τη μορφή που έφερε δώρα και βοήθησε τα παιδιά, τους φτωχούς και τους μειονεκτούντες τα Χριστούγεννα. Ο Βασίλειος ήταν γνωστός για τη φροντίδα του για τους φτωχούς και για την εξαιρετικά γενναιόδωρη φύση του. Ο θρύλος λέει ότι οι φόροι κάποτε ήταν υπερβολικοί για τους ανθρώπους στο βαθμό που αναγκάστηκαν να παραδώσουν όλα τα κοσμήματά τους στις αρχές.

Ο Βασίλειος δήλωσε ότι αυτό ήταν άδικο και ανάγκασε τις αρχές να του δώσουν τα κοσμήματα, ώστε να μπορεί να το επιστρέψει στους ανθρώπους. Φυσικά, σε αυτό το σημείο, ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί ποια κοσμήματα ανήκαν σε ποιον. Έτσι, ήρθε με τη νέα ιδέα να ψήνει κέικ, με τα κοσμήματα τοποθετημένα μέσα τους και να διανείμει τις φέτες κέικ μεταξύ του λαού. Κάθε άτομο έλαβε ένα κομμάτι του κέικ με τα κοσμήματα μέσα και τα πλούτη διανεμήθηκαν έτσι στους ανθρώπους. Αυτό το περιστατικό δεν έχει ξεχαστεί ποτέ στον ελληνικό λαό, ο οποίος για πάντα συνδέει τον Βασίλη με την παράδοση της δωρεάς.

Λοιπόν, υπήρχαν μόνο μερικά στοιχεία για το πώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα. Εάν είστε Έλληνας, γνωρίζετε ήδη, αλλά αν όχι, ενημερώστε μας εάν έχετε ζήσει τις ελληνικές παραδόσεις των Χριστουγέννων!

Καλά ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε ΟΛΟΥΣ!

Μοιραστείτε το!

Select Location