espa
GR
EN
GR|EN

May 12, 2021

Βιταμίνη D και Τροφές

"Η βιταμίνη του ήλιου" μας κάνει τόσο καλό!

Η Βιταμίνη D είναι οργανική ουσία, ανήκει και στις βιταμίνες αλλά και στις ορμόνες. Έχει λάβει το προσωνύμιο «η βιταμίνη του ήλιου», επειδή πέραν της πρόσληψής της από τα τρόφιμα, παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. 

Η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει από πληθώρα παθήσεων, από την οστεοπόρωση, την υπέρταση και τον καρκίνο μέχρι την κατάθλιψη και την άνοια. 

Η πιο σημαντική ίσως ιδιότητα της βιταμίνης D είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου. Επίσης, η βιταμίνη D διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την αυξημένη αντίσταση σε ορισμένες ασθένειες. Η βιταμίνη D είναι στην πραγματικότητα μια ορμόνη και έχει άμεση δράση στα γονίδια μας. 


Τροφές από τις οποίες παίρνουμε καλή ποσότητα της βιταμίνης D: 


Λιπαρά ψάρια 

Ο σολομός και ο τόνος είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D, είτε πρόκειται για φρέσκο ψάρι είτε για κονσέρβα

Στρείδια 

Τόφου 

Το αγαπημένο «τυρί» των vegetarians και vegans εμπλουτίζεται συχνά με βιταμίνη D, άρα είναι ένα τρόφιμο που θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να βάλουν στο πιάτο τους και οι κρεατοφάγοι. 

Μανιτάρια 

Το ήξερες ότι τα μανιτάρια είναι το μόνο λαχανικό που μπορεί να παράγει βιταμίνη D; Μάλιστα, ειδικά τα άγρια μανιτάρια, που έχουν εκτεθεί στο φως του ήλιου έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. 

Αβγά 

Τα αβγά είναι από τις πιο ωφέλιμες τροφές, αλλά ειδικά ο κρόκος τους έχει ένα επιπλέον συν, ότι είναι πλούσιος σε βιταμίνη D. 

Αλλαντικά 

Κάποια αλλαντικά, όπως το χοιρινό και το μοσχαρίσιο σαλάμι 

Χοιρινό κρέας 

Το χοιρινό γενικά είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνη D, ωστόσο κάποιες κοπές του κρέατος, όπως τα παϊδάκια έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση. 

Δημητριακά  

Μερικά δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνη D. 

Μοσχαρίσιο συκώτι 

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ενώ από την έχει λιγότερες θερμίδες από μία μπριζόλα, άρα θεωρείται καλύτερη επιλογή. 

Μαργαρίνη 

Το αγαπημένο σου άλειμμα για τις φρυγανιές σου προσφέρει και βιταμίνη D, εκτός από ωραία γεύση. 

Πέρα από τη διατροφή μας που είναι μια καλή πρόληψη στην έλλειψη της βιταμίνης D, πρέπει να προσέχουμε τα επίπεδά της και να ακολουθούμε τις συμβουλές του γιατρού μας.  

Μοιραστείτε το!

Select Location