espa
GR
EN
GR|EN

October 01, 2020

Ακτινίδιο

Η καλύτερη επιλογή σε φρούτο εποχής, το ακτινίδιο! Πλούσιο σε βιταμίνες, χαμηλό σε θερμίδες.

Το ακτινίδιο ή το κινέζικο φραγκοστάφυλο είναι το βρώσιμο μούρο πολλών ειδών ξυλώδους αμπέλου στο γένος Actinidia. Η πιο κοινή ομάδα καλλιέργειας ακτινιδίων (Actinidia deliciosa «Hayward») είναι οβάλ, περίπου του μεγέθους του αυγού μιας μεγάλης κότας: μήκους 5-8 εκατοστών και διαμέτρου 4,5–5,5 εκατοστών. Έχει λεπτό, χνουδωτό, ινώδες, αλλά βρώσιμο ανοιχτό καφέ περίβλημα και ανοιχτό πράσινο ή χρυσό εσωτερικό με σειρές μικροσκοπικών, μαύρων, βρώσιμων σπόρων. Ο καρπός έχει απαλή υφή με γλυκιά και μοναδική γεύση. Το 2018, η Κίνα παρήγαγε το ήμισυ του συνόλου των ακτινιδίων στον κόσμο. Το ακτινίδιο προέρχεται από την Κεντρική και Ανατολική Κίνα. Η πρώτη καταγεγραμμένη περιγραφή του ακτινιδίου χρονολογείται στον 12ο αιώνα κατά τη Δυναστεία Σονγκ. Τα φρούτα έγιναν δημοφιλή στους Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες που στάθμευαν στη Νέα Ζηλανδία κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα εξήχθησαν, πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1960.

Τα ακτινίδια συλλέγονται με το χέρι και καλλιεργούνται στο εμπόριο σε ανθεκτικές δομές στήριξης, καθώς μπορεί να παράγει αρκετούς τόνους ανά εκτάριο, περισσότερο από ό, τι τα πιο αδύναμα αμπέλια. Αυτά είναι γενικά εξοπλισμένα με σύστημα ποτίσματος για άρδευση και προστασία από τον παγετό την άνοιξη.

Τα αμπέλια ακτινιδίων απαιτούν έντονο κλάδεμα, παρόμοιο με αυτό των αμπέλων. Ο καρπός γεννιέται σε καλάμια ενός έτους και άνω, αλλά η παραγωγή μειώνεται καθώς κάθε καλάμι γερνά. Τα καλάμια πρέπει να κλαδεύονται και να αντικαθίστανται μετά το τρίτο έτος τους. Στο βόρειο ημισφαίριο, ο καρπός ωριμάζει το Νοέμβριο, ενώ στο νότο ωριμάζει τον Μάιο. Τα τετράχρονα φυτά μπορούν να παράγουν έως και 14.000 λίβρες ανά στρέμμα, ενώ τα οκτάχρονα φυτά μπορούν να παράγουν 18.000 λίβρες ανά στρέμμα. Τα φυτά παράγουν το μέγιστο σε ηλικία 8 έως 10 ετών. Οι εποχιακές αποδόσεις είναι μεταβλητές, μια βαριά σοδειά σε ένα αμπέλι μια σεζόν γενικά έρχεται με μια ελαφρά σοδειά την επόμενη σεζόν.

Τα φρούτα που συλλέγονται όταν είναι σταθερά, ωριμάζουν όταν αποθηκεύονται σωστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό επιτρέπει την αποστολή των φρούτων στην αγορά έως και 8 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή. Το σταθερό ακτινίδιο ωριμάζει μετά από λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα όταν φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά δεν πρέπει να διατηρείται σε άμεσο ηλιακό φως. Γρηγορότερη ωρίμανση γίνεται όταν τοποθετείται σε χάρτινη σακούλα με μήλο, αχλάδι ή μπανάνα. Ωστόσο, όταν ένα ακτινίδιο ωριμάσει, διατηρείται βέλτιστα όταν φυλάσσεται μακριά από άλλα φρούτα, καθώς είναι πολύ ευαίσθητο στο αέριο αιθυλένιο που μπορεί να εκπέμπουν, τείνοντας έτσι να ωριμάσει ακόμη και στο ψυγείο. Εάν φυλάσσεται κατάλληλα, το ώριμο ακτινίδιο κανονικά διατηρείται για περίπου μία έως δύο εβδομάδες.

Παραδοσιακά στην Κίνα, το ακτινίδιο δεν καταναλώθηκε για ευχαρίστηση, αλλά δόθηκε ως φάρμακο στα παιδιά για να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν και σε γυναίκες που έχουν γεννήσει για να τους βοηθήσουν να ανακάμψουν.

Σε ποσότητα 100 γραμμαρίων, το πράσινο ακτινίδιο παρέχει 61 θερμίδες, είναι 83% νερό και 15% υδατάνθρακες, με αμελητέα πρωτεΐνη και λίπος. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, έχει μέτρια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, χωρίς άλλα μικροθρεπτικά συστατικά σε σημαντικό περιεχόμενο. Το χρυσό ακτινίδιο έχει παρόμοια θρεπτική αξία, αλλά υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.


Μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα για το ακτινίδιο:

  • Από άποψη διατροφής, τα ακτινίδια περιέχουν περίπου τόσο κάλιο όσο μπανάνες και υψηλή ποσότητα βιταμίνης C, περισσότερο από τα πορτοκάλια. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, φλαβονοειδή και μέταλλα. Το ακτινίδιο έχει στην πραγματικότητα διπλάσια βιταμίνη Ε του αβοκάντο, αλλά έχει μόνο το 60% των θερμίδων του αβοκάντο.
  • Αν και γλυκό, έχει χαμηλές θερμίδες.
  • Τα ακτινίδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
  • Μεταξύ των παθιασμένων υγείας και ομορφιάς, τα ακτινίδια είναι δημοφιλή συστατικά στις μάσκες προσώπου DIY. Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε άλφα-υδροξυ οξέα, βιταμίνη C, E και K. Τα ακτινίδια είναι ιδανικά για απολέπιση, θρέψη και αντιγήρανση.
  • Το ακτινίδιο προέρχεται από την Κίνα και αρχικά ονομάστηκε «Κινέζικο φραγκοστάφυλο». Το όνομα άλλαξε αργότερα λόγω του ότι το όνομα σχετίζεται αρνητικά με τον Ψυχρό Πόλεμο.
  • Γνωρίζατε ότι το ακτινίδιο πήρε το όνομά του από την ασυνήθιστη ομοιότητά του με το «χνουδωτό καφέ ακτινίδιο» - το Εθνικό Πουλί της Νέας Ζηλανδίας.
  • Δεδομένου ότι τα ακτινίδια περιέχουν έως και 10% των συνιστώμενων ημερήσιων επιπέδων φυλλικού οξέος, οι έγκυες γυναίκες ενθαρρύνονται να τα καταναλώνουν για υγιέστερα μωρά.
  • Το ακτινίδιο είναι επίσης γεμάτο με κάλιο που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Στην πραγματικότητα, μια μερίδα 100 γραμμαρίων ακτινιδίων, δηλαδή περίπου ένα μεγάλο ακτινίδιο, παρέχει το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης καλίου.
Μοιραστείτε το!

Select Location