espa
GR
EN
GR|EN

May 19, 2021

19η Μαΐου - Δεν ξεχνάμε

Σήμερα θυμόμαστε τις ψυχές που χάθηκαν.

Η γενοκτονία του Πόντου

Σήμερα είναι μια μέρα που κανένας Έλληνας δεν ξεχνά. Η γενοκτονία του Πόντου. Πάνω από 350.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η γενοκτονία του Πόντου ήταν η συστηματική δολοφονία του χριστιανικού οθωμανικού ελληνικού πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολία κατά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο και τα επακόλουθά του (1914-1922) με βάση τη θρησκεία και την εθνικότητά τους. Υποκινήθηκε από την κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το τουρκικό εθνικό κίνημα εναντίον του αυτόχθονου ελληνικού πληθυσμού της Αυτοκρατορίας και περιελάμβανε σφαγές, αναγκαστικές απελάσεις που περιλαμβάνουν πορείες θανάτου, συνοπτικές απελάσεις, αυθαίρετη εκτέλεση και καταστροφή πολιτιστικών, ιστορικών, ιστορικών, και θρησκευτικά μνημεία.

Τα δεινά των Πόντων Ελλήνων δεν τελείωσαν με τη βίαιη αποχώρηση τους από τα εδάφη των προγόνων τους. Πολλοί Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου χάθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα. Σημαντικά γεγονότα αυτών των ταξιδιών έχουν συμπεριληφθεί στο έργο του Steve Papadopoulos για τον Ποντιακό πολιτισμό και την ιστορία. Οι Πόντιοι Έλληνες μετανάστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες από εκείνη την εποχή αναφέρθηκαν ως εξής:

Πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Ελλάδα. Όταν το πλήρωμα συνειδητοποίησε ότι ήταν νεκροί, ρίχθηκαν στη θάλασσα. Σύντομα οι μητέρες των νεκρών παιδιών άρχισαν να προσποιούνται ότι ήταν ακόμα ζωντανά. Αφού είδαν τι έγινε στον νεκρό, θα τους κρατούσαν και θα τους παρηγορούσαν σαν να ήταν ακόμα ζωντανοί. Το έκαναν για να τους δώσουν την κατάλληλη ταφή στην Ελλάδα.

Μετά από όλα τα δεινά που έχουν περάσει οι Πόντιοι, είναι καθήκον μας να μην τα ξεχάσουμε ποτέ. Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν πολλοί από τους δικούς μας, που έχουν ένα τραγικό παρελθόν, αλλά στέκονται και θυμούνται την ιστορία τους. Έτσι, εάν έχετε ακόμα τις γιαγιάδες και τους παππούδες σας, ρωτήστε τους για τις ιστορίες τους και μάθετε τη δική σας ιστορία σε αυτόν τον πλανήτη. Τους αγαπάμε και τους ευχαριστούμε που στέκονται δυνατοί, μετά τις απώλειές τους, μετά την πείνα τους, μετά τα βάσανά τους.

19 Μαΐου - Θα θυμόμαστε πάντα.

Μοιραστείτε το!

Select Location